Въпроси и отговори

Въпрос: Какво включва всеки сватбен пакет?

Отговор: Обикновено след проведен телефонен разговор или кореспонденция по e-mail следват една или две лични срещи / Може и видео разговори по Viber или Skype,ако клиента е от друг град/. Подробно се обсъжда графика и организацията на тържеството.Понякога дребните детайли и „План Б“ в случай на проливен дъжд могат буквално да спасят празника на младоженците. Консултация относно подходяща локация за фотосесия,предварителен оглед на локацията и ресторанта.Съобразяване с идеите на младоженците и даване на съвети от човек с опит и немалко стаж зад гърба си. Работата на фотографа не спира до разрязването на тортата.Следват часове прекарани пред компютъра и внимателна селекция на кадри,обработка,корекции и ретуш.При видеооператора ситуацията е подобна.Монтажът на сватбения филм преминава през избор на кадри,корекция на дължини,музикално оформление,добавяне на преходи,надписи и др.След дългите часове пред монитора остава дизайн на обложка и печат на дискове или запис върху флаш памет. Чак след това готовият материал се качва в клауд сторидж /Dropbox,Google Drive или др./ и дисковете се предават на клиента. Всъщност, „10-те часа ангажимент“ на фотографа или оператора изобщо не са 10 часа,а доста повече 🙂

 

Въпрос: Защо фотографът Петър взима по-малко от Вас за същата услуга?

Отговор: За определянето на цената на фото и видео услугите има няколко основни фактора:

1.На първо място,определящо за цената на услугата е опитът и уменията на фотографа/оператора/. И тъй като това е сравнително относително понятие, за правилна преценка е добре да се разгледат максимално голям брой кадри и видеа на фотографите,между които се колебаем. Препоръчително е да разгледаме цялостно отразяване на събитие,а не само отделни избрани снимки. Препоръки от предишни клиенти е друг фактор,с който може да се съобразим при избора си.

2.Техниката,с която работи Иван например не винаги се доближава по качества и цена до тази на Петър. Разликата в някои случаи може да е 2-3 пъти. В общия случай,това се отразява на качеството на готовия продукт.

3.Понякога дребните детайли може да са от голямо значение. Въпреки,че Петър и Иван предлагат една и съща услуга,например „цялостно заснемане на сватбеното тържество“ е възможно да има малки различия в офертите на двамата фотографи.Например Петър може да предлага престой в рамките на 10 часа,а Иван – 9 часа. Може да има разлика и в цената на допълнителния престой на фотографите,т.нар. „овъртайм“. Това,както и други детайли може да оскъпят на пръв поглед по-евтината услуга на единия фотограф. Също така Петър може да изготвя фотоалбум на по-ниска цена от Иван и т.н.

 

Въпрос: Защо искате внасяне на капаро?

Отговор: На първо място внасянето на капаро е гаранция от моя страна,че няма да поема друг ангажимент на същата дата. В същото време е знак за Вашето сериозно отношение към труда и времето ми. Понякога е свързано и с капариране/наем/ на техника,която се налага да използвам за конкретно събитие.Почти няма фотограф или оператор,който да притежава 100% от техниката,с която работи.Причината е,че необходимото оборудване може да струва десетки хиляди лева,а на пазара има богат избор според конкретната поръчка или проект.

 

Въпрос: Какво ще се случи,ако в деня на сватбата ни фотоапаратът ви се повреди?

Отговор: Въпреки,че работя с професионална техника на доказани производители / CANON,NIKON,SONY и др./ никой не е застрахован на 100% от дефект на даден компонент ( фотоапарат,карта памет,обектив и др. ) или от случайно изпускане или още по-лошо – от удавяне на скъпата техника. Може да звучи пресилено,но подобни лоши сценарии се случват нерядко в процеса на работа. Именно затова винаги разполагам с дублираща техника,която да замени,в случай на повреда основната и да спаси от провал събитието Ви.Също така фотоапаратите на Никон,с които работя разполагат с два слота за SD карти,което ми позволява да записвам снимките на двете карти едновременно.Това означава,че дори при дефект на едната карта няма да имам загубени кадри.

И понеже съм почти фанатичен на тема „Бекъп и бекъп на бекъпа“ веднага след края на събитието суровите кадри се копират на три различни хард диска – лаптоп, мрежов NAS сторидж и на външен хард диск.Това ми дава една идея по-голяма увереност и спокойствие,че в случай на „Мерене на ракети“ от страна на Северна Корея и САЩ снимките и видеото от сватбата Ви ще преживеят този апокалипсис!

Метеорит или извънземно нашествие са другите възможни варианти за да загубя безценните кадри от сватбеното ви тържество 🙂

За ултра висока сигурност външният хард диск се изпраща до тайното компотено скривалище на баба някъде в Стара планина…близо е до яз.Жребчево 😉